Mekanlar

Tepeli Konya Mutfağı ve Kebap : İstanbul’da Nefis Konya Lezzetleri

Tepeli Konya Mutfağı ve Kebap Konya Mutfağı’nın en sevilen ve bilinen tatlarını İstanbul’da sunmak için Kartal’da 6 ay önce açılan kocaman ve tertemiz bir mekan. Açık mutfağında tüm yemekler hijyenik ve özenli hazırlanıyor. Etli ekmek ustaları ayrı, et yemeklerini yapan şefleri ayrı maharetli. Garsonlar işlerinin ehli ve son derece yardımcı… https://www.instagram.com/tepelilezzeti/?hl=tr

Konya Mutfağı Selçuklu saraylarında gelişen, mevlevi adap ve erkanıyla yoğrulan muhteşem bir oluşumdur. 13. Yüzyıldan günümüze kadar koyduğu kurallarda kalıcı özellikler taşır ve klasik Türk mutfağının dayandığı ana köklerden birini oluşturur. Tüm bu geleneklere özen göstererek yemeklerini sunan Tepeli Konya Mutfağı, Selçuklu Türkleri’nin mutfak geleneğini en iyi şekilde koruyarak uygulayan bir mekan olma özelliğini taşıyor.

Gerçekten İstanbul’da Konya tadı arayanlar için çok iyi bir adres. Bununla beraber zengin bir menüye sahip. Özellikle pideleri ve sac arası tatlısı şahane.

İçinden lezzet akan bu mekanın yemeklerine gelecek olursak:

Yemeğinize Konya lezzetlerinin en önemli kalemlerinden biri olan Bamya Çorbası ile başlamanızı öneriyorum. Amasya’dan gelen kurutulmuş küçük çiçek bamyalar ve kuşbaşı et ile yapılan suyunda şifa bulacağınız enfes bir çorba. 13 TL. Bamya çorbasının yanı sıra Tereyağlı Mercimek Çorbasını 6 TL ve Tavuk Suyu Çorbasını da deneyebilirsiniz, 8 TL. Kış mevsiminde ve sadece hafta sonları sunulan Arabaşı Çorbası da acılı bir tavuk çorbasıdır. Özelliği hamurundadır. Kaşığa biraz hamur alınır, çorba kasesine daldırılır ve hamur çiğnemeden yutulur. Tam bir şifadır. Kışın muhakkak deneyin. 13 TL.

Konya mutfağının Türkiye’de tescilli lezzeti olan Etli Ekmek ve Bıçak Arası Pide yenmeden bu mekandan ayrılmak mümkün değildir. Bıçak Arası’nın Etli Ekmek’ten farkı pidede kullanılan etinin satır eti (satır ile çekilmiş) olması o kadar. Gerçekten bu işte çok iyiler. Neredeyse bir metre boyunda açılan bu ince uzun pideler; kıymalı, kuşbaşılı, Konya peynirli, peynirli yumurtalı, kıymalı peynirli gibi bol seçeneğe sahip. Etli ekmek Konya Etli Ekmek ustalarının (tırnakçı) el maharetiyle incecik açılan, iç malzemesi yerleştirilirken ve pişirilirken ayrı ustalık isteyen, mayasız özel Konya hamurundan yapılan, unu kırık kepekli olduğundan rengi de kahverengimsi olan, tamamen etin kendi yağıyla yapılan, ekstra yağ içermeyen özel bir lezzet. Kullanılan etler de Konya’dan geliyor. 14- 26 TL

Benim tercihim Karışık Pide oldu. Yarım Etli Ekmek, yarım Bıçak Arası, yarım peynirli (Konya’nın yağlı Tulum Peyniri ile yapılıyor) 26 TL.

Ara sıcaklarda içli köfte, çiğ köfte, mantı, Sündürme ve Sıkma oldukça beğeniliyor. 6 – 16 TL.

Esas konuya yani ana yemeklere gelecek olursak: Burada 8 saat fırında pişirilerek kuzu etiyle yapılan Konya Fırın Kebabı, toprak çömlekte yine kuzu etiyle yapılan Çömlek Kebabı, Kuzu kuşbaşı eti ile yapılan Konya Tirit’i, Sac Kavurma, Tavuk Tirit, Fırında Tavuk Şiş, Sac Arası Tatlısı gibi özgün lezzetleri muhakkak denemelisiniz. Ana yemekler: 22 – 28 TL.

Sac Arası bol fıstık yufka ve tereyağı ile yapılan enfes bir Konya tatlısı. Sarma şeklinde de yapılıyor. Kaymak yada dondurmayla yendiğinde efsane oluyor. 11 – 12 TL.

Tepeli Konya Mutfağı’nda klasik Konya mutfağına ait yemeklerin yanı sıra Adana, Urfa, Tavuk ızgara ve Tavuk Kanat gibi ızgaradan lezzetlere de yer veriyorlar, 20 TL. Adana, Urfa ve Tavuk Dürüm, 14 TL.

Kahvaltı için de farklı ve lezzetli bir seçim olabilir. Serpme Köy Kahvaltısı kişi başı 29 TL.

İstanbul’da Konya lezzetlerini arayanlar, bu mekana muhakkak uğramalısınız. Pek yakında bir kaç şube daha açacaklar, bilginize…

Adres: Topselvi Mahallesi, D-100 Güney Yanyolu No:12, 34893 Kartal/İstanbul
Telefon: 0216 353 5554

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir