Şehirler, Seyahat Günlüğü

Dünya Fındığı’nın Başkenti – Ordu, Karadeniz Gezisi

Geçen hafta sonu çok sevdiğim Karadeniz’in hiç görmediğim şehri Ordu’ya gitme fırsatı buldum. Sonsuz huzur, bolca temiz hava, gezilecek doğa harikası yerler ve tabiki güzel yemekler ile geçen harika bir üç gün geçirdim. Şimdi detaylara gelelim.

Ordu Hakkında:

Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu; dünyanın en büyük fındık üreticisi olmakla beraber doğa güzellikleri, yöresel lezzetleri, mavi ve yeşilin bütünleştiği kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, birbirinden güzel yaylaları, kanyonları ve tertemiz havasıyla cennet gibi bir yer. 

Ordu ili Türkiye’de bal üretiminde ilk sırada, kivi üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Kivi Ordu’nun coğrafi işaretli ürünü hatta! Ayrıca Türkiye’nin en önemli balık merkezi durumunda.

Diğer Karadeniz şehirlerinden farklı olarak; 100 km’lik kıyı şeridi bulunan Ordu’nun 60 km’lik kıyı bölümü kumsallardan oluşuyor. Yazın Karadeniz’in tertemiz sularında yüzebileceğiniz mavi bayraklı plajlarının yanı sıra Ulugöl Tabiat Parkı gibi doğa cennetleri, Çermik Gölü gibi sodalı kaynak sularıyla yüzlerce yıldır şifa dağıtan küçük gölleri, yayla gezileri, termal kaplıcaları ve Bolaman Kalesi gibi tarihi hazineleriyle de çok ilgi çekiyor.

Şehir merkezi, dağların denize dik olarak indiği melet vadisinin oluşturduğu Boztepe’nin eteklerine kurulmuş. Akarsu bakımından çok zengin; tüm kanyonlarda ırmak, dere türü akarsular bulunuyor. En önemlileriyse Melet Irmağı, Bolaman Çayı, Elekçi Irmağı ve Turna suyudur.

Etkileyici doğal teras Ablak Taşı’ndan Geçilmez Kanyonu’nun büyüleyici manzaralarına şahit olabileceğiniz gezinizde teleferikle ulaşabileceğiniz Boztepe’de ise Karadeniz üzerinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Gezilecek Yerler:

Çamaş Kanyonu

Ordu’nun en popüler doğa sporları merkezlerinden biri olan ve Çamaş ilçesine 5 kilometre uzaklıkta yer alan etkileyici Çamaş Kanyonu, yılın her mevsimi doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık turları, kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık ve dağ bisikleti gezileri gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Yaz aylarında buz gibi sularında devasa kaya blokları arasında yüzebileceğiniz Çamaş Kanyonu, zengin balık çeşitliliğine sahip akarsularından dolayı olta balıkçılığı yaparak yorgunluk atmak için de en güzel yerler arasında. 150 metre uzunluğa ve 15 metre yüksekliğe sahip Çamaş Kanyonu, hem spor yapmak hem de dinlenmek için uğrayabileceğiniz en özel yerlerden biri.

Çamaş ilçesine geldiğinizde ilk iş Çamaş Hanımeli Kadın Kooperatifinde yöresel ve doğal ürünlerden oluşan harika bir kahvaltı ile güne başlayın. Ayrıca burası Karadeniz yöresel ürünlerinin en doğal şekilde üretildiği ve satışa sunulduğu kadın gücüyle ayakta duran bir yer. Tüm Türkiye’ye online sipariş ile ürün gönderimi de yapıyorlar.

Daha sonra Çile Şelalesini ziyaret edin ve Çamaş Belediye Park Kafe’ye uğrayıp Çamaş Kanyonu etrafında yetişen endemik bitkilerle beslenen ineklerin sütüyle yapılan sütlü tatlılardan, özellikle üzeri fındık ve balla süslenen sütlaçtan yiyin, şifasını da hissedin.

Valibey konakları adıyla dere kıyısında doğayla iç içe ahşap bungalovlar da bulunuyor. Konaklama için ideal bir yer. Odanızın balkonuna çıkıp balık tutabilirsiniz mesela..

Not: Çamaş Belediye Başkanı Sayın Mahmut Ayparçası gerek yarattığı projeler gerek icraatlarıyla ve sonsuz enerjisiyle şehre değer katmak için işine gönülden adanmış birisi. Burada bizi bizzat kendisi gezdirdi. Bu bakımdan çok şanslıydık. Gizemli Kanyonlar projesi kapsamında bölgede yer alan ve eşsiz doğal güzelliklere sahip olan  en az 10 kanyonu turizme açmayı hedefliyor. (Düşünsenize bu şehirde onlarca gizli kanyon var.) Şuan 3’ü halihazırda işlevde bulunuyor. Bunlardan birini gezme fırsatı bulduk. Tabi bu kanyonlar o kadar büyükler ki her birini gezmek bir gün sürüyor.

Perşembe Yaylası

Sadece Ordu’nun değil, Karadeniz’in de en güzel yaylalarından biri olan ve şehir merkezine 100 km uzaklıkta yer alan Perşembe Yaylası, bahar aylarında açan rengarenk yayla çiçekleri ve dağ laleleri arasında keyifli yürüyüşlere çıkabileceğiniz yemyeşil bir yer. Ahşap yayla evleri, buz gibi dereleri ve etkileyici dağ manzaralarıyla da harika fotoğraflar veriyor.

Yaz aylarında yağlı güreş, at yarışı, folklor gösterileri ve konserler ile eğlenceli yayla şenliklerine ev sahipliği yapıyor. Yaylada market, restoran, kır bahçeleri, bungalov oteller, orman köşkleri, mesire alanları ve donanımlı kamp alanları da var. Doğa yürüyüşleri, bisiklet gezileri yapabileceğiniz Perşembe Yaylası, Ordu’da görülmesi gereken güzelliklerin başında geliyor.

Yaylada konaklama önerisi olarak: Belen Yayla Otel güzel bir yer.

Biz Belen Otelde çay molası verdik. Gayet keyifle oturabileceğiniz harika bir terası ve restoranı var. Odalara da baktım, oteli de gezdim. Gayet konforlu, bakımlı, temiz bir yer. Odalardan da yayla manzarası görebiliyorsunuz.

Boztepe

Şehir merkezinden araçla veya teleferikle ulaşabileceğiniz muhteşem Karadeniz manzaralı tepede; kafe, restoranlar ve piknik alanları da bulunuyor. Buradan yamaç paraşütü yapabiliyorsunuz. Teleferikle 509 metre yükseliğe çıkıyorsunuz (2,3 km uzunluğundaki bu yolculuk 6 dk 35 saniye sürüyor).

Buradan aşağı baktığınızda tüm Ordu ayaklarınızın altında. 

Taşbaşı mahallesi

Ordu merkezinde konumlanan Taşbaşı Mahallesi Boztepe’nin eteklerine kurulmuş. Burası eski Ordu’yu yaşatan keyifli bir mahalle. Cumhuriyet dönemindeki mübadeleye kadar Ermeni ve Rumların çoğunlukta olduğu bir yermiş.

Taşbaşı Kilisesi

Ordu’nun merkezinde bulunan bu güzel kilise, 1853 yılında Rum Ortodoks Hristiyanları tarafından yaptırılmış. Yapımında kesme taş kullanılan kilise belirli bir süre cezaevi olarak da kullanılmış.

Paşaoğlu Konağı

1896’da Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış olan konağın taşları Ünye’den, ahşapları ise Romanya’dan getirilmiş. Günümüzde Paşaoğlu Konağı ve Etnografya müzesi olarak hizmet veriyor.

Yason Burnu

Bir yarımada olan Yason Burnu, merkeze 28 km uzaklıkta bulunuyor. Büyüleyici Karadeniz manzaralarının yanı sıra binlerce yılda rüzgâr ve dalgalarla şekillenmiş kaya oluşumlarıyla da dikkat çekiyor. Yason Burnu içerisinde ziyarete açık tarihi bir kilise de bulunuyor. 

Yason Kilisesi

Yason Burnu’nun en çok ziyaret edilen tarihi yapısı olan Yason Kilisesi, 1868’de bölgede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından inşa edilmiş. Karadeniz ile Yason Burnu’na hakim bir tepede, yemyeşil bir düzlükte sarp bir falez üzerinde etkileyici bir görüntü sunan tarihi kilisenin içini de gezebiliyorsunuz. Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında harika görüntüler sunuyor.

Hoynat Adası ve Kalesi

Ordu Perşembe kıyılarında bulunan küçük bir adacık olan Hoynat Adası üzerinde bulunan kale yıkıntısı ile Fenikelilerden kaldığı bilinen surlarla çevrili, çevre halklarının alış veriş yaptıkları panayırlar kurdukları bir pazar yeriymiş.

Kale denizden 10 metre yüksekte bulunur. Orta yerinde bir sarnıç var. Adanın kıyıya uzakligi 100 metre kadar. Halk arasında buranın adi “Kilise Kalesi” dir.

Eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları tahmin ediliyor. Marti ve karabatak  kuşlarının yaşadığı bir kuş cenneti. Ayrıca Tepeli Karabatakların Türkiye’de yuva yaptıkları nadir yerlerden biri. 

Bolaman Kalesi

Ordu’nun simgesel yapılarından biri olan ve Pontus Rum İmparatorluğu zamanında yapılmış olan kale o dönemin izlerini taşıyor. Kendine özgü büyüleyici mimarisiyle oldukça dikkat çekiyor. Bizans döneminde gözetleme ve karakol amacıyla inşa edilen kalenin alt bölümü kesme taş, üst bölümü ise ahşap olarak yapılmış. Günümüzde kent müzesi olarak hizmet veren kalenin dönem mobilyaları, antikalar ve el sanatı eserleriyle süslü odalarını gezerek tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Ulugöl Tabiat Parkı

Ordu Gölköy ilçesinde yer alan ve 2009 yılında milli park ilan edilen Ulugöl Tabiat Parkı; kızılçam, kayın, gürgen ve akçaağaç ormanları arasında doğa yürüyüşüne çıkmak için gidebileceğiniz harika bir yer. Mavi ve yeşilin her tonunun birbirine karıştığı 3 tane büyüleyici göle ev sahipliği yapan tabiat parkı, endemik bitki türlerinin yanı sıra vahşi yaşam zenginliği ile de harika fotoğraflar veriyor.

Rehberli doğa yürüyüşlerine çıkarak üç gölün çevresinde gezebilir, seyir teraslarında fotoğraflar çekebilir, göllerde düzenlenen kano gezileri veya balıkçılık turlarına katılabilirisiniz. Temiz havasından dolayı solunum rahatsızlığı çekenlerin sıkça ziyaret ettiği Ulugöl Tabiat Parkı, Ordu merkezine 74 km uzaklıkta yer alıyor.

Bozukkale (Cotyora)

Yalnızca deniz yoluyla ulaşılabilen Bozukkale Ordu şehrinin ilk kurulduğu yer.

2. derece arkeolojik sit alanı olarak korunan ve 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen gözetleme kulesini ve Loryma Antik Kenti kalıntılarını, Bozukkale Körfezi’nin büyüleyici manzaraları eşliğinde gezebileceğiniz bölge, masmavi denizin ve yemyeşil ormanların büyüleyen manzarasından ötürü tekne gezilerinin de en sevilen durak noktalarından biri. Hem rehberli doğa yürüyüşleri hem de yat ve tekne gezileri ile siz de Bozukkale’nin doğal güzelliğini ve tarihi yapılarını yakından görebilirsiniz.

Çişeli Şelalesi

Ordu’nun en bilinen tabiat harikalarından biri olan Çişeli Şelalesi, yemyeşil bitki örtüsü arasından 11 metre yükseklikten dökülen bembeyaz suları ve buz gibi sularla dolu kaya göleti ile özellikle yaz gezilerinin sevilen adresleri arasında. Ordu merkezine 25 km uzaklıkta yer alıyor. Çevresinde mangal yapabileceğiniz mesire alanları ve yürüyüş yolları da var. Yazın Çişeli Şelalesi’nin buz gibi göletinde yüzerek serinleyebilirsiniz.

Kadılar Yokuşu

Ordu’nun tarihi ilçesi Ünye’de yer alan ve Osmanlı döneminde sokak boyunca sıralanan konaklarda ünlü kadıların yetiştirildiği Kadılar Yokuşu, günümüzde çok sevilen bir gezi alanı. Karadeniz’e özgü taş ve ahşap mimarili iki katlı konakların sıralandığı yokuş, Cumhuriyet Meydanı’na kadar dik bir şekilde ilerliyor.

Tam bir açık hava müzesini andıran Kadılar Yokuşu’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken müze olarak hizmet veren bazı kadı konaklarının iç bölümlerini gezebilir; Osmanlı dönemi mobilyaları, tarihi eşyalar ve antikalarla süslü odaları dolaşarak güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Çambaşı Yaylası

Bölgedeki en büyük yaylalardan biri olan, içerisinde konaklayabileceğiniz bungalov oteller, doğa otelleri, orman köşkleri ve yayla evlerinin hizmet verdiği Çambaşı Yaylası, yaz sıcaklarından kaçılabilecek en güzel yerler arasında.

Çam ormanları arasında uzanan yürüyüş yolları, tertemiz havası ve buz gibi kaynak sularıyla keyif veren yerlerin başında gelen Çambaşı Yaylası, kış aylarında da Çambaşı Kayak Merkezi ile oldukça hareketli. Yıl boyu yamaç paraşütünden dağ bisikleti turlarına, doğa yürüyüşlerinden kampçılığa kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Ordu’da her saat bulabileceğiniz Kabadüz minibüsleri ile buraya kolayca ulaşabilirsiniz.

Çambaşı Kayak Merkezi

Karadeniz’in en büyük yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylası’nın içerisinde hizmet veren Çambaşı Kayak Merkezi; 11 kayak pisti, kayak ve snowboard eğitimi alabileceğiniz tesisler, bungalov oteller, kafeler ve restoranlara sahip olan ve her zorluk derecisine göre düzenlenmiş pistlerinde gün boyu kayak yapabileceğiniz bir merkez. Akşam restoranlarda şömine başında yöresel lezzetlerle romantik akşam yemekleri yiyebiliyorsunuz.

Muhteşem kar manzaraları eşliğinde rehberli doğa yürüyüşlerine çıkabileceğiniz Çambaşı Kayak Merkezi, bahar ve yaz aylarına da hem yürüyüş hem de kamp yapmak için tercih ediliyor.

Uzunkum Plajı

Birbirinden güzel 30’dan fazla plaja sahip olan Ordu’da hem Karadeniz’in tertemiz sularının hem de güneşin tadını çıkarabileceğiniz en popüler plajlardan biri de Ünye ilçesine 3 km uzaklıktaki Uzunkum Plajı. İsmini aldığı ince kumlu uzun kumsalında şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler, kafeler, kamp alanları ve restoranlar bulabileceğiniz plaj dalgalı ve rüzgârlı bir denize sahip olduğu için rüzgâr sörfü, yelken, deniz paraşütü gibi su sporları yapmak için de ideal.

Ablak Taşı

Sarp bir kayanın zirvesinde doğal yollarla oluşmuş bir seyir terası olan Ablak Taşı harika manzaralar sunuyor. İhtişamlı Geçilmez Kanyonu’nun da bir parçası olan seyir alanı ladin ormanlarıyla çevrili olduğundan havası da tertemiz. 

Fatsa Yalıköy

Fatsa ilçesinin sahil kasabası olan Yalıköy, çam ormanlarının çevrelediği altın kumlu sahili, huzurlu atmosferi, kristal berraklığındaki tertemiz denizi meşhur köftesiyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Lezzetli ekmekleriyle de ünlü olan Yalıköy’ün pazarını ziyaret ederek organik ürünler, yöresel el sanatı ürünleri ve Yalıköy ekmekleri satın alabilirsiniz. Uzun yıllar balıkçılıkla geçinen kasaba, zengin balık çeşitliliğinden dolayı balık avlama turları ve sahilinde sıralanan küçük balık restoranları için de rağbet görüyor.

Geçilmez Kanyonu

Ordu ile Giresun sınırları arasında yer alan ve kartpostal güzelliğinde doğa manzaraları sunmasına rağmen az kişinin bildiği saklı cennetlerden biri olan Geçilmez Kanyonu kilometrelerce uzanan yürüyüş parkuruna, devasa kaya oluşumlarına sahip. 

Aynı zamanda en yüksek noktası olan ve binlerce yılda şekillenmiş doğal teras Ablak Taşı ile de tanınıyor. 2000 metrelik uçurumları ve deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte uzanan seyir teraslarıyla unutulmaz bir doğa gezisi sunan kanyon, yıl boyunca dağcılık, kaya tırmanma, kampçılık ve yamaç paraşütü için pek çok aktiviteye de ev sahipliği yapıyor.

Uzundere Şelalesi

Türkiye’nin en büyük şelalelerinden bazılarına ev sahipliği yapan Ordu’da bir tabiat harikası olan Uzundere Şelalesi, minibüslerle de kolayca ulaşabileceğiniz Aybastı ilçesinde yer alıyor. 100 metre yükseklikteki düz kaya duvarları arasından süzülen bembeyaz sularıyla dikkat çeken ve Karadeniz’in en yüksek şelalelerinden biri olan Uzundere Şelalesi, ismini de bu uzunluğundan alıyor.  

Yedi tane irili ufaklı şelalenin bulunduğu bölge, özellikle yaz aylarında doğa gezileri, piknik yapmak, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi aktiviteler için ziyaret ediliyor.

Yoroz Kent Ormanı

Şehir merkezine 13 km mesafede yer alan Yoroz Kent Ormanı, tertemiz havası ve eşsiz manzaraları ile keyifli bir doğaya kaçış noktası. 32 hektarlık yeşil alanı kapsayan ve kızılçam ormanları içinde uzanan yürüyüş yollarıyla gezebileceğiniz kent ormanı, kaya zirvelerinde bulunan seyir teraslarından harika manzaralar sunuyor.

Yoroz Kent Ormanı gezinizde ormanlar içinde gizlenmiş küçük ahşap evlerin fotoğraflarını çekebilir, ağaçlar üzerine inşa edilmiş gözlem kulelerinden şahin, atmaca, kartal gibi onlarca kuş türünü ve vahşi yaşam zenginliğini izleyebilirsiniz. Donanımlı kamp alanları da bulabileceğiniz kent ormanı, şehre yakınlığından dolayı kamp yapmak isteyenlerin de en çok tercih ettiği yer.

Ordu Çikolata Park – Kybele Çikolata & Ordu Sıcak Cam Atolyesi

Burası gitmenizi şiddetle önerdiğim ilginç bir yer.

Ordu – Giresun Havaalanı’nın hemen yakınlarında sahil üzerinde ”Çikolata Park” adında bir açık kompleks yapılmış. İlginç yerler keşfettim burada. Harika bir butik çikolatacı var. İsmi Kybele Çikolata. Bean to bar, kakao çekirdeğinden çikolataya uzana harika bir butik üretim süreçleri var. Ordu’nun fındığı meşhur biliyorsunuz, yurt dışındaki önemli çikolata markalarının da tedarikçisi konumunda. Bu mantıkla neden Ordu’nun kendi çikolatacıları olmasın’ Bence harika bir fikir.. Bayıldım buna. Umarım çok daha gelişir. Projenin mimarı ve markanın sahibi Sevim Yavuz’a Ordu Kybele Çikolata markasıyla başarılar diliyorum ve tebrik ediyorum. İnanılmaz lezzetliydi hepsi, giderseniz mutlaka dükkanına uğrayın. Bu arada yeni geliştirdikleri kadayıflı ve çikolatalı bir tatlıya benim adımı verdiler. Berrak isimli tatlıyı mutlaka benim için tadın. İndiriminizi de adımı vererek istemeyi unutmayın.

Aynı kompleks içinde yer alan Ordu Sıcak Cam Atolyesi’nde de başarılı cam sanatçısı Özkaya’nın çalışmalarını görebilir, üretim aşamasını izleyebilir ve show room unda sergilediği özel ürünlerinden satın alabilirsiniz. Kendisi cam üfleme tekniğini de kullanarak tüm aşamaları bize izleterek harika bir eser yarattı. Buna şahit olmak da oldukça keyifliydi. Giderseniz atolyesine mutlaka uğrayın, belki siz de bu şovu yakalayabilirsiniz. Unutulmaz bir deneyim olur.

Ordu’da Yeme İçme Tavsiyeleri

Ordu’da, Karadeniz’in yöresel lezzetlerinin yanı sıra kebap ve pide gibi Türkiye mutfağının özel lezzetlerini de tadabilirsiniz.  

Deniz mahsulleri: 

Derin Deniz Balık – Ordu merkezinde – buğulama balık ve balık çorbası ile iddialı

Çamburnu Balık Restaurant

Tek Reis’in Yeri – Turna Suyu’nda – Levrek buğulamasını özellikle denemelisiniz.

Vonalı Celal – Perşembe’de – Mezgit ve hamsi yedim çok başarılıydı. Ordu’nun kendine has mezgiti çok lezzetlidir, denemenizi öneririm. Burada yetişen kırmızı benekli alabalık da muhakkak denenmesi gerekenlerdendir. Bulması zordur ama bulursanız mutlaka deneyin derim. Yumurta dahil olmak üzere her türlü turşuyu yapıyorlar burada. Turşu konusunda da iddialılar. Yörede yetişen üç ottan yapılan kaygana, kızarmış pişi şeklinde yaptıkları mısır ekmeği ve turşuları da balıkları gibi nefisti…

Pide, Lahmacun: 

Ordu Merkezde  Dıgı’nın Yeri (1957’den beri hizmet veren bir aile işletmesi, kıtır kıvamda ince, hafif ve lezzetli pideler yapıyorlar. İnsanı asla rahatsız etmiyor. Ordu pidesi ince uzun ve açık formatta oluyor. Buranın favorisi kıymalı ve yumurtalı pide)

Yine Ordu Merkezde Aktaşlar Pide de sevilen meşhur yerler arasında.

Çorba, Köfte: 

Atabey Lezzet Çiftliği

İyi Et / Kuzu Eti:

Yeşil Vadi – Şifasuyu derler / Elmaköy’de 

Aybastı Perşembe yaylasının kuzularından yapılan etleri şahane. Restoranın bulunduğu alan da çok güzel. Kendinizi İsviçre’nin bir dağ köyünde gibi hissediyorsunuz.

Kebap:

Müstesna Kebap

Cihangir Kebap

Serpme kahvaltı: 

Fatsa Hünkâr Restaurant, burada Kiremit kebabı da yiyebilirsiniz.

Çamaş Hanımeli Kadın Koopartifi’nde tümü yöresel ürünlerden oluşan kahvaltı.

Ordu’nun Tostu da meşhurmuş. Bunu burada öğrendim – Ordu Merkez’de Kahraman’da yiyebilirsiniz.

Diğer öneriler:

Ordu merkezde Cihan Lokantası’nda pilav üstü döner

Çamaş Belediye Park Kafe – Nuray Sultan sütlü tatlıları

Ordu’da yöresel lezzetleri, kestane balı ve fındık, yağ, çilek, mısır ekmeği, reçel, pekmez gibi bir sürü doğal ürünü de yaylalarda esnaflardan, semt pazarlarından ve Hanımeli kooparatifinden de temin edebilirsiniz. Online satışları da var. 

Markaların yer aldığı daha büyük bir alışveriş merkezi isterseniz Novada AVM’ye gidebilirsiniz.

Yukarıdaki fotoğrafta denizde uzun şeritler halinde beyaz kollar görüyorsunuz. İşte onlar sürü halinde dolaşan balıklarmış. Oralarda avlananlar bolca balık çekermiş.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir