Mekanlar

Develi Florya – Bir Kebapçı’dan Çok Daha Fazlası

Develi’nin Çıtır Kebabını keşfetmeniz lazım foodielerim. İnanılmaz iyiydi. 

Geccemekan gezilerime ilk olarak kendi muhitimdeki mekanlardan başladım. Hem yaşadığım yer olan Florya’nın hem de İstanbul’un en köklü, en iyi ve en sevilen kebap restoranlarından birine Develi’ye gittim. Uzun zaman olmuştu giymeyeli. İyi ki gelmişi dedim. Dekoru, ambiyansı biraz daha değişmiş, ışıl ışıl parlayan, kocaman, tertemiz ve her tarafı çiçeklerle süslü cillop gibi bir yer olmuş. İçim açıldı gerçekten.

Restoran deyip, kebap deyip geçemeyiz… Burası başka! Develi’nin bir tarihi, bir hikayesi ve 1912’den beri yaşayan bir ruhu var.

Dört kuşaktır, dededen toruna devam eden lezzetini ve servis kalitesini hiç bozmayan 110 yıllık bir efsanedir Develi. 

Kuşaktan kuşağa aktarılan lezzet, ustalık, profesyonellik ve titizliğin hikâyesi olan Develi Restaurant ilk olarak Antep’te kurulmuş. 6 yaşında mesleğe adım atan Arif Develi 1966 yılında İstanbul’a gelerek tarihi mekânımız Samatya’da Develi restaurantı açmış. Samatya’da bir klasik haline gelen ve gurmelerin uğrak yeri olan Develi, Türk mutfağının zenginliğini inceliğini çok iyi şekilde yansıtan bir yer. Gaziantep mutfağı ile yetinmeyerek Ege, Akdeniz, Orta Anadolu yörelerinin farklı tatlarını da özenle sunuyor. Antep mutfağının lezzetlerini kendi ustalığıyla renklendiren Arif Develi’nin bu ünlü mutfağa kattığı özel lezzetler de Develi efsanesini oluşturmuş durumda. Örneğin, Develi’nin ünlü fıstıklı kebabı Arif Bey’in kendi buluşu olan bir lezzet.

İstanbul’da ilk olarak Samatya’da mütevazı bir dükkanda hizmet vermeye başladı bugün ise 12 şubesi ile her yıl 1 milyondan fazla misafir ağırlayan, ülke ekonomisine de katkı sağlayan başarılı bir restoran zinciri durumunda. 

Diğer şubeler: Etiler, Kalamış, Develi Balık, Ataşehir, Florya, Flora by Develi, Tuzla Viamarin, Tuzla Corner, Nişantaşı, Ankara ve Kıbrıs. Bildiğim kadarıyla bu sene bir şubesi de Kartalkaya’da açıldı. 

Güneydoğu Anadolu yöresinin temelini oluşturan lezzetleriyle ön plana çıkan Develi’nin menüsünde en temel lezzetleri kebaplar, lahmacun ve pide çeşitleri oluşturur. Baharat ve acı biber ağırlıklı olarak kullanılsa da bazı kebaplar baharatsız hazırlanır. Tabi meze çeşitleri, çiğ köftesi, içli köftesi, döneri, baklavası da favorilerdendir.

Ne mi yenir?

Başlangıçta alacağınız soğuk ve sıcak mezeler her zaman çok lezzetli ve özenli sunuluyor. 

Sofrada gördükleriniz: Yoğurtlama, Muhammara, Soğuk Atom, Sıcak Atom, Üsküp Ezmesi, Pancarlı Yoğurt, Acur Salatası, Çiğ köfte, Çıtır Kebap, Vişneli sarma bonfile, Lahmacun, İçli köfte (haşlama), çiğ köfte ve Külbastı. Hepsi çok başarılıydı. 

Ben özellikle mezelerden sıcak atoma bayıldım. Çünkü her zaman çoğu yerde soğuğunu yiyebiliyorsunuz ama burada ilk kez karşılaştım sıcak atomla. İnanılma lezzetliydi. 

Finalde de elbette ‘’Develi Baklavası’’ 

Tabiki glikoz yerine saf şeker kullanılarak ve Urfa’dan gelen özel sade bir yağ ile yapılıyor. Bu iyi baklavanın en önemli püf noktasıdır. Layıkıyla yaptığı için seviyoruz Develi baklavasını.

Florya Develi’nin en güzel özelliklerinden biri de içinde eğlenceli bir çocuk oyun odasına sahip olması. Bu sayede çocuklu aileler çocuklarını güvenle eğitimli ablalara teslim edip oyun odasında bırakıyor, kendi eşleri dostları, ahbaplarıyla rahatça ve hoşça vakit geçirebiliyorlar.

Aynı zamanda restoranın hemen bitişiğinde, ayrı girişi olan Flora isminde kapalı kısımda çok şık bir davet salonu var. Düğün, dernek, organizasyon, her türlü toplantı ve partiye uygun konsepte düzenlenmiş ışıl ışıl bir mekan.

Hergün serpme kahvaltı sunuyorlar. Pazar günleri özellikle hareketli oluyor kahvaltı. 

Kişi başı 175₺

Bir sonraki ziyaretimde kahvaltısını deneyeceğim ve sizlerle detayları paylaşacağım.

Develi ile ilgili tüm detayları youtube videomda da izleyebilirsiniz. Mutfak şefi Dinçer Akbaş ile tüm yemekleri, yapılışlarını, içeriklerini konuştuk. Hatta mutfakta yapılışlarını da çektik. 

https://youtu.be/dw9ok2Lf3rI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir