Geçtiğimiz hafta sonunu Adana’da geçirdim. 7-8-9 Ekim tarihlerinde Adana’da yapılan Food & Music Festival’e davet edildim. Söz konusu Adana olunca hemen bavulumu toparladım. Gündüz kebap, Gece şırdan ama her daim ciğer ve şalgam kah közde su böreği kah hamburger kah dürüm… Adana’yı komple yiyip bitirmeye gittim. O yüzden şehir ile ilgili bu kısa özet bilgiden sonra hemen yemeklere geçeceğim. Çünkü bu Adana milleti daha topraklarına iner inmez başımızı yaktı. Yeme içme üzerine kurulu bir kentten başka ne beklenebilirdi ki.
Öğün döngümü, gecemi gündüzümü birbirine karıştı bu şehir. Kahvaltıda yenecek börek gece yarısı yeniyor, aksam yenecek ciğer kahvaltıda geliyor, öğleni hafif geçirmek ne mümkün herkes kebap pişiriyor. Kaburgacılarda et akşama kalmadan tükeniyor.
Çukurova Üniversitesi, Yumurtalık Petrol Tesisleri, İncirlik Hava Üssü , Altın Koza Film Festivali, dünyanın en eski köprüsü olduğu söylenen Taş Köprüsü, Çivi kullanılmadan inşa edilen Hasan Ağa Camii, Tarihi Kazancılar Çarşısı, acılı kebapları ve muhteşem lezzetleriyle tanınan Adana’mız Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin deltasında bereketli topraklar üzerinde kuruludur. Mersin, Hatay, Osmaniye ve Adana’yı kapsayan Çukurova Bölgesi’nin de merkezidir. Ülkemizin ‘’Beyaz Altın’’ diye tabir ettiğimiz pamuk ambarıdır. Bu şehrin doğusundan batısına uzunluğu 100 km. dir.
Fotoğrafta gördüğünüz arkama fonununa yaslanarak poz verdiğim Seyhan Nehri öyle büyük ki, sanki deniz gibi.
Ülkemizin gastronomisi Italya’ya Fransa’ya ansiklopedi olur, söz konusu Adana ise işte orda bir dur. Gastronomik yolculuğumuzun ilk durağı elbetteki bir Adana Kebapçısı oldu. Biz Ziya Bey Kebap’da yedik. Çok beğendik. 5 Ocak Kebap, Kebap 52, Koray Ocakbaşı, Golcuoğlu, Hasan Usta, Eyvan ve hepsinden de üstün gelen Elem Kebap’ı deneyebilirsiniz.
ZİYA BEY KEBAP
Ziya Bey Kebap’ın favori lezzetleri; lahmacun ve Adana Kebap: Lahmacunun hamuru çıtır çıtır, içerisinde el kıyması ve makine kıyması bulunuyor ayrıca etin kendi yağı kullanılıyor, ekstra yağ konulmuyor. Oldukça hafif ve lezzetliydi, aklımda yer eden lezzetler arasında ilk beşe girdi. Soğan salataları da çok ünlü. Muhakkak yemelisiniz.
Adana Kebap içerisinde; erkek koyun eti kullanılıyor ve sinirleri özenle ayıklanıyor. Adana’da erkek eti yeniyor, dişi et makbul değil. Dana eti de tercih edilmiyor, genelde kuzu ve koyun tercih ediliyor. Mekanın hijyeni de çok iyiydi. Bazı Adana mekanlarında hijyen sorunu olabiliyor. O yüzden değerlendirme yaparken bu unsuru da ele almak gerekiyor.
Fiyatlara gelecek olursak Adana’da yemek çok ucuz. Nereye giderseniz gidin aşağı yukarı aynı fiyatları ödüyorsunuz.
Bir porsiyon Adana yanında gelen ikramlarla beraber sadece 15 TL. Lahmacunun 5 tanesi 13TL.
Anadolu milletinin ikramlardaki cömertliği, yemeğin hem kaliteli hem de ucuz yenmesi buraların güzel özelliği.
Adres: Pına Mah. Mücahitler Cad. Tellidere Yolu 11, Adana
ŞIRDANCI KUDRET
Gecce oldu mu hele ki saat 02:00’yi vurdu mu Adana’da saatler Şırdan’ı gösterir. Neredeyse tüm Adanalılar için vazgeçilmez bir lezzettir. Pek tarzım olmasa da sırf bu yüzden denedim. Şırdan olarak anılsa da asıl adı “şırdan dolmasıdır” ve sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi Adana’ya ait yöresel bir lezzettir. Koyunun dört midesinden birinin temizlenip içine baharatlı pirinç konularak dikilip pişirilmesiyle hazırlanıyor. İpini çıkartıp üzerine bolca kimyon döküyorsunuz. Kimyonsuz pek yenmiyor. Şırdancı Naci bir numaraymış, Kuruköprü de çok iyi bilinirmiş. Biz Şırdancı Kudret’ten denemek istedik. Tanesi 5 TL.
Adres: Güzelyalı, Turgut Özal Bulvarı, 114 A, Adana
CİĞERCİ MAHMUT
Ciğerin Adana’daki en iyi adresi ve hatta sahibi Mahmut Bey’in söylemesiyle Türkiye’nin en iyisi olan Ciğerci Mahmut’un beni en etkileyen tarafı 1953’den beri geleneğini çok iyi korumuş olması, erkek kuzu ciğeri ve ciğerin en iyisi kullanılarak yapılması… Hayatımda yediğim en taze, en güzel ciğerdi, ciğer sevmeyen bile sevdirecek cinstendi.
Yanındaki özel domatesli, naneli salata ve odun fırınında pişmiş soslu soğan ömrü hayatımda yediklerimin en iyisiydi. Aklımda kalan lezzetler içinde müthiş ciğeriyle birlikte ilk sırayı aldı.
Odun fırınında pişmiş Arpacik Soğanın sosunda zeytinyağı, sumak, isot, kimyon, nar ekşisi on planda. Yemeniz lazım, bunun tarifi yok, harika!
Ezme Domates Salatasında ise sumak, isot, taze sarımsak, pul biber, domates, nar ekşisi kullanılmış. Lezzetin sırrı daha çok kullanılan malzemenin kalitesinde.
Bu mekanda sadece ciğer şiş, çöp şiş ve Adana kebap satılıyor. Ciğerler erkek kuzu ciğeri. Her gün taptaze bir şekilde dükkana geliyor.
Fiyatlara gelince; 1 porsiyon ciğer (8 şiş) 16 TL. 3 porsiyon var masanın üzerinde. Şalgamlarla birlikte fotoğrafını gördüğünüz sofranın tümü 52 TL. Bol kimyonla yemeyi unutmayın!
Adres: Reşatbey Mah. Ordu caddesi No. 36/A Seyhan/Adana
BÖREKÇİ RIZA
Börekçi Rıza, Adana’nın en eski ve ünlü lezzet durakları arasında yer alıyor. 1934’den beri var olan meşhur Börekçi Rıza’ya gecenin bir vakti geliyorsunuz, taptaze yapılan böreklerini İmalathanesinden yiyorsunuz. Böreğin peyniri öyle bir taşıyor ki içinden hayranlıkla izliyorsunuz. Trakya eski kaşarı (koyun) ve Konya taze kaşarı (inek) kullanılıyor. Kıymalı börekte ise Mor soğan (kebapçı soğanı) kullanıyor. Kıyma ıle soğan ayrı ayrı kavuruluyor ve sonra bir araya getiriliyor, böylece börekte sulanma olmuyor. Günde 300 kg börek satılıyor burada.
Mekan sahibi börekçi Rıza da çok alem birisi; hem iyi kalpli, hem hazı cevap, hem de esprili. Gittiğinizde kendisiyle de tanışmanızı tavsiye ediyorum.
Böreğin kilosu 25 TL. Porsiyon: 8TL.
Cumartesi günü kapalı. Akşam 18:30’da servis başlıyor, sabah 04:15’te bitiyor.
Adres: Alidede, 29009. Sk. No: 13, Seyhan, Adana
MEMOŞ TANTUNİ
Türkiye’nin en iyi tantunicisi olarak nam salmış olan Memoş Tantuni’den tantuni yemeye Mersin’e geçtik. Adana – Mersin arası arabayla 45 dakika sürüyor.
“Tantuninin hası yüzde yüz dana sırtından olur” diyor Memoş ve öyle de yapıyor, bu da onu farklı kılıyor. Bizim için tezgahın arkasına geçti ve kendi elleriyle tantuni yaptı. Mersin’de de sevilen birisi olan Memoş’un gerçek adı Mehmet Can Yelkenaç. Çok küçük yaşta başlamış bu işe, o kadar küçükmüş ki boyu tezgaha yetişmezmiş. Tezgaha yetmek için ayaklarının altına kasalar koyarmış, büyüdükçe o kasaları teker teker azaltmış. Sonunda koca delikanlı olunca babasından kendisine güzel bir tezgah yaptırmasını istemiş. Bugünlere böyle gelmiş.
Memoş Tantuni’nin İstanbul Ataşehir’de de şubesi var.
Kuruluş: 1964
Fiyat: Açık ekmek 10 TL, somun ekmek 12 TL.
Adres: Turgut Reis, Silifke Cad. Çavuşoğlu Apt. 154/A, Mersin
KAZIM BÜFE
Çok ilginç bir durumdan bahsetmeden geçemeyeceğim. Adana’nın kebabı kadar meşhur bir muzlu sütü var, Kazım Büfe’de içiliyor. Adam öyle bir nam salmış ki inanamazsınız. Büfesinde tost, yengen tarzı yiyecekler de satıyor. 1 bucuk bardak muzlu süt bir porsiyon yerine geçiyor. Sütü kar gibi, muzla birleştiğinde milkshake gibi bir lezzete kavuşuyor. Porsiyonu: 5 TL.
Adana’ya gidip de şalgam içmemek olmaz, Ali Göde’de içilmesini öneririm. Kaburgayı en iyi yapan yerler Kaburgacı Cabbar ve Kaburgacı Yaşar olarak biliniyor. Adanalıların tercihi de genelde Cabbar oluyor. Sıkma adında meşhur bir hamur işi var, Köylüm’de yiyebilirsiniz. Döner Şadırvan’da, Simit Kardeşler unlu mamüllerinde, balık Lagos’ta, Meze Balık Dodo Meze Balık’ta. Hambburger Bay Boa ve Hamburgerci Mükerrem’de, kahve Gar Kahvesi’nde denenebilir. 1948’de kurulan ve Vedat Milor onaylı olan Tarihi Öz Asmaaltı Kebapçısı’nın da güveçi meşhurdur. Adana Sanatçılar Parkı’nın ordaki Fırat Ayran da sırf ayranıyla meşhur olmuş bir mekan.
Adres: Cemalpaşa, Toros Cad. No:32 Seyhan, Adana
FEDERAL COFFEE VE HAYAL KAHVESİ
Ziya Paşa Bulvarı İstanbul’un Bağdat Caddesine benzeyen şahane bir yer, orayı gezmenizi, kafelerinde oturmanızı, havasını solumanızı ve elbetteki Federal Coffee Adana’da kahve içmenizi öneririm. Hayal Kahvesi Adana ise İstanbul’dan tanıdığımız bir mekan olarak gece için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında.
Adres: Reşat Bey Mah. Seyhan, Adana
MAMA CRAFT ADANA
Gelelim Adana yemek festivalinde en çok tutulan standın sahibi Mama Craft’a… Yer Adana Turgut Özal Bulvarı ama İstanbul’a göre kıyaslarsak tam bir Karaköy mekanı. Bohem, keyifli ve farklı… Mama Craft Adana’ya yeni bir soluk getirmiş, daha çok yeni olmasına rağmen de herkesçe benimsenmiş güzel bir Steak konsepti. Burgerleri de harika, e ne de olsa burası Adana… Ette yanlış olmaz asla. Cafe restoran tarzında oluşu da harika. Tatlı ve kahve keyfi de yapabiliyorsunuz, huzurlu ortamında bilgisayarınızı, kitabınızı, defterinizi açıp keyifle çalışabiliyorsunuz. Ortamı sıcak, dertlerden ırak, evinizdeymişsiniz gibi sahiplenen konsept bir mekan Mama Craft Adana. İşte tüm bu özellikleri vesilesiyle bana Karaköy mekanlarını hatırlattı. İstanbul’a gelirse muhakkak Karaköy’de açılmalı. Burası bir otursun da, bize de oturmaya bekliyoruz.
Adana’nın sadece kebap, kaburga ve ciğerden oluşmadığını, güzel sunumlu Steak ve burgerlere de yer olduğunu gösteren lezzetli ve keyifli bir mekan Mama Craft.
Hamburger etlerini Adana’nın en eski kasabından, Steak etleriniyse Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden temin ediyorlar. Lokum, Dallas, New York, T-bone ve Wellington gibi geniş bir steak menüleri var.
Burgerlerde %100 dana eti, orijinal cheddar peyniri ve 20 tahıllı ve tam buğdaylı burger ekmeği kullanıyorlar. Bununla beraber etlerini kömür ateşinde pişirmeleri çok güzel. Minimum 160 gramlık burgerleri 15 TL’den başlıyor.
El yapımı limonatalarını da denemelisiniz.
Wellington Steak’e muhakkak denemeniz gerekenler arasında! Dananın sırt kısmından çıkan bonfileyi kömür ateşinde pişirip jambon, mantar ve mama sosu ile birlikte el yapımı krepe sarmışlar. Nefisti!
Adres: Turgut Özal Bulvarı, Güzelyalı Mah. 81077 Sk. Şengel Apt. Zemin Kat No:1/B Çukurova- Adana
ADANA FOOD FEST
Gelelim Adana Food & Music Fest’e. Adana’da düzenlenen bu yemek ve müzik festivali Adana’da farklı lezzetlerin de olduğunu, Adana’nın kebap, kaburga ve ciğerden ibaret olmadığını anlatan cinstendi. Sushisinden kebabına, pizzasından sarmasına, sarımsaklı köftesinden bici bicisine, şalgamına, tacosuna onlarca stantta ne kadar lezzet varsa dizdik masamıza, yedik piknik kıvamında…
Çukurova Şekerleme’nin içine ekstra şeker katılmadan ürettiği cezerye bol fıstık ve hindistan cevizi ile harikaydı. Döner şeklindeki görüntüsü ve kesimi de ilgi çekiciydi. La Creme pastanesinin beyaz profiterolü nefisti, Adana’da öylesine nam salmış ki bazı mekanlar La Creme’in profiterolü adıyla kendi menülerine koymuşlar. Köy Sofrası festivale iki çeşit yemekle; Meşhur analı kızlı yemeğinin sırf anası ve yaprak sarma ile katılmıştı. En çok beğendiğim lezzetler arasında yer aldı. Kristalin Ev Yemekleri gerçekten enfesti. Çok tatlı bir aile ve çalışan ekibe sahip olan bu mekana da sarımsaklı köftesi ile yaprak sarmasına da bayıldım. Mama Craft festival alanının en yoğun standıydı. En fazla rağbet gören yerdi. İnsanlar nefis burgerleri kapış kapış yedi. Levent Börek Adana’nın en meşhur börekçilerinden, alameti farikası olan peynirli su böreği nefisti. Nöbetçi Paşalimanı, tarz sunumlarıyla dikkat çekti. Adana’nın sevilen pastanelerinden Rengin Pastanesi de festivale tat katanlardandı. Seç Baklava final dokunuşunu yaptı, ters çevirerek yedik baklavalarımızı. Harikaydı! Mardin’den tanıdığım Artukbey Kahve ve Kuruyemişçisi de festivaldeydi, çok özel bir kahvesi vardır, çok severim. İçinde süt olmadığı halde süt tadı verir, vanilya olmadığı halde vanilya kokusu gelir, yedi farklı çeşit kahvenin karışımıyla yapılır, anlayacağınız özel bir kahvedir. Tatmanız gerekir. Yemeklerin yanı sıra müzikler de keyiflendirdi, insanlar dans etti eğlendi. Seneye bu güzel festivale daha fazla kebapçının katılmasını umuyorum. Bilet fiyatlarının da biraz daha geriye çekilmesinde fayda görüyorum.
Adana gezimiz şahaneydi, insanları cömert, sıcak, kalpten ve samimiydi. Ferah ve geniş bir şehir, lezzetinin bolluğu kadar huzurulu bir ambiyansı var. Mutlaka gitmenizi öneriyorum.