Seyahat Günlüğü

Stokholm İsveç – Güzel, Düzenli ve Tertemiz bir İskandinav Başkenti ”Stockholm”

Aslında Stockholm’e gitmek için en iyi dönem yaz mevsimi. Birçok açık hava aktivitesinin düzenlendiği bu dönemde güneşin neredeyse hiç batmaması Stockholm’ün tadını uzun uzun çıkartmanızı sağlıyor. Kış aylarıysa hem iliklerinize işleyen soğuk, hem denizden gelen rüzgarın etkisi hem de havanın erken kararması yüzünden çok elverişli bir zaman sayılmasa da biz yine de Rovaniemi’ye gitmeden önce bir gün de olsa Stockholm’ü görelim dedik. Kışın sabah 08:00 sularında doğup 16:00 civarında batan güneş, yazın 03:30 civarında doğup akşam 22:00’de batıyor.

Rovaniemi yazısı için buraya tık tık: http://www.berrakmekanlarda.com/kuzey-isiklari-gezisi-lapland-rovaniemi-finlandiya/

İsveç’in başkenti ve en büyük şehri olan Stokholm yazın uzun gündüzleri, kışın uzun geceleri ile meşhur olan çok güzel bir İskandinav kenti. Baltık denizi ile İsveç’in en büyük üçüncü gölü “Malaren” arasında yer alıyor.

Malaren Gölü’nün kente güzellik katan kanalları, etrafını saran renkli tarihi binaları, tarihi modernizmle harmanlayan güzel sokakları, müzeleri, sık yeşil ormanları, parkları, kanallarda sürekli hareket halinde olan feribotları ve adaları ile dondurucu soğuğuna rağmen enerjik, dinamikve güzel bir şehir.

Kelime anlamı “çok adalar” (stock=çok, holm=ada) demek olan Stockholm 14 ada üzerine kurulu. Malaren Gölü’nün Baltık Denizi’ne döküldüğü yerde bulunan bu şehre bağlı 14 tane büyük ada bulunuyor. Buraya Kuzey’in Venedik’i deniyor.

Arlanda Havaalanı üzerinden geliyorsanız şehre ulaşımınız kolay. (Şehir merkezine 45km mesafede) ’’Arlanda Express’’ isimli hızlı tren her 15 dakikada bir kalkıyor ve 20 dakika içinde sizi T-Centralen isimli çok merkezi bir istasyona bırakıyor. Tek yön 280 SEK

Buradan metro ile her yere ulaşabiliyorsunuz. Metronun buradaki ismi Tunnelbana ya da kısaca T-bana yani caddeler üzerinde logo ararken gözünüz beyaz daire içinde lacivert bir T harfi aramalı.

Otelimiz şehir merkezinde yer alan Sheraton Hotel Stockholm. Hem havaalanından trenle şehire gitmek isterseniz varacağınız ana tren istasyonuna çok yakın, hem de şehir merkezinde olduğu için avantajlı. Biz giderken de dönerken de Uber kullandık. Arlanda Havaalanından şehir merkezindeki otelimize 50 Euro’ya gittik.

Ertesi gün uçuşumuz çok erken ve rahatlık açısından dönüşte de havaalanına taksiyle döneceğiz. Taksiye binmeden önce fiyatı konuşmak gerekiyormuş çünkü pek çok firma ve pek çok fiyat dönüyormuş. Olması gereken fiyat: 500-675 SEK (280TL-385TL) civarında. Taxi Stockholm, Taxi 020 ve Taxi Kurir bilinen firmalar arasında. Bunlardan birine binmek lazım. Yada bizim gibi Uber kullanabilirsiniz.

Flygbussarna firmasının otobüslerini de tercih edebilirsiniz ve biletinizi indirimli olarak önceden internetten alın. 45 dak sürüyor ve her 10 dakikada bir var.  Tek yön 100 – 120 SEK. Aceleniz  varsa Arlanda Express daha iyi bir seçenek olacaktır.

Arlanda Express’e 2 kişi binmek taksiyle neredeyse aynı fiyata geliyor. O yüzden taksiyi tercih etmek mantıklı.

Not: Eğer Stockholm’de uzun kalacaksanız havalimanına iner inmez Tourist Information’ı bulup kalacağınız gün kadar Stockholm Card satın alın. (Bu kartı internet üzerinden alırsanız çok daha ucuza geliyor.) Hemen hemen her müzede geçen kart ile tüm toplu taşıma araçlarını kullanabiliyor, bir defa kanal turu yapabiliyor ve anlaşmalı restoranlarda indirimli yemek yiyebiliyorsunuz. Size kartla beraber verdikleri broşürde tüm seçenekleri görebilirsiniz. Stockholm Card Arlanda havaalanından şehir merkezine ulaşımı sağlayan Arlanda Express’i kapsamıyor.

Biz sadece bir günlüğüne geldiğimiz için Stockholm card almadık. Şehri yürüyerek bir günde rahatça gezdik.

Stockholm’ün adalar üzerine kurulu olması ve bu adaların birbirine köprülerle bağlanmış olması sayesinde bu şehri yürüyerek gezmek mümkün.

1- İlk başlamanız gereken yer: Gamla Stan (İsveççe eski şehir anlamına geliyor)

Avrupa’nın en eski ve en iyi korunmuş Orta Çağ merkezlerinden biri sayılan Gamla Stan bölgesi, 1252’de Stockholm şehrinin kurulduğu yer olarak anılıyor. Nobel Müzesi, Stockholm Katedrali ve dünyanın en büyük saraylarından biri olan Kraliyet Sarayı gibi önemli tarihi yapıların görülebileceği Gamla Stan’ın dar ve eski sokaklarında gezerken o rengarenk binalara hayran oluyorsunuz.

‘’Gamla Stan’’ Ortaçağ’ı anımsatan atmosferi, dar ve eğri sokaklarıyla görülmesi gereken ilk yer. Gamla Stan birbirine yapışık üç adadan oluşuyor. Bu üç ada köprüler ile hem birbirlerine hem de anakaraya bağlı durumda.

Stadsholmen Adası; bu üç adanın en büyüğü ve “Şehir Adası” anlamına gelir. Stockholm’ün en eski meydanı olan Stortorget, Kraliyet Sarayı, Kraliyet Şapeli, Katedral (Storkyrkan), Bonde Palace (Yüksek Mahkeme), İsveç Kraliyet Akademisi, tarihi alışveriş caddesi Vasterlanggatan bu ada üzerinde bulunuyor.

Riddarholmen Adası; Eski Parlamento Binası ve Kraliyet mezarı kilisesi Riddarholmen bölgenin en güzel yapılarından biri.

Helgeandsholmen Adası; İsveç Parlamento Binası bu adada bulunuyor.

Stockholm’ün en popüler müzeleri ve kültürel aktivitelerine ev sahipliği yapan Djugarden Adası’na Gamla Stan’dan bir sahil yürüyüşü ve kısacık bir köprü bağlantısı ile ulaşabilirsiniz.

2- Skeppsholm Köprüsü ve Altın Kılıç

Skeppsholmen, Stockholm‘ün küçük adalarından biri olan Skeppsholmen anakaraya Skeppsholm adlı köprü ile bağlanıyor ve bu köprünün tam ortasında bir altın taç bulunuyor. Kraliyet sarayını tam karşıdan gören bu taç adeta kraliyet ailesini selamlıyor. Tacın bulunduğu nokta aynı zamanda en güzel Stockholm manzarasına sahip yerlerden biri.

Stockholm Sarayı

17. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve tarih boyunca restore çalışmalarıyla hayata tutunmaya çalışan Stockhom Sarayı’nda 1430 oda bulunuyor.

3- Sofo (Södermalm)

Stockholm’ün cool bölgesi Södermalm’de yer alan SOFO bölgesi ise şehrin yeni trendlerini takip etmek isteyenlerin uğrak noktası. Şık restoranlar, yeni nesil kahveciler ve trend butikler SOFO bölgesinde yer alıyor.

4- Stortorget

İsveç’in en eski ve en önemli meydanıdır. Kurulduğu 1250 yılından beri önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. “Kan Banyosu” katliamı bunlardan biridir: İsveç’in bağımsız olması üzerine Danimarkalılar 1520’de, İsveç’in kraliyet ve aristokrat ailelerinden 80 kişiyi bu meydanda katlederek meydanın ortasındaki kuyuya atmışlar. Bunun üzerine Kalmar Birliği dağılmış, hayatta kalan aristokrat ailelerden birinin oğlu olan Gustav Vasa seçimle kral olmuş ve İsveç Danimarka’dan ayrılmıştır.

5- Mariatorget (Södermalm)

Gamla Stan’dan 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesindeki Mariatorget Parkı HydePark yada Central Park gibi bir yer.

6- Vasa Müzesi

1990’da açılan Vasa Müzesi’nde 17. yüzyıla ait orijinal bir savaş gemisi sergileniyor. Stockholm’e sadece bu gemiyi görmek için her yıl binlerce turist akın ediyormuş. Battığı sulardan çıkarılıp getirilen ve Viking gemilerini andıran bu mükemmel gemi müzenin ortasına yerleştirilmiş ve insanların bu savaş gemisini rahatça görebilmeleri için etrafında iç balkonlar yapılmış.

Gezmeye devam ek notlar: 

Södermalm (Sofo): Soho tarzı bir bölge. Butik mağazalar, restoranlar VE kafeler bulunuyor.

Östermalstorg: Nişantaşı gibi. Güzel sokaklar ve insanlar, lüks mağazalar ve restoranlar var.

Kungstradgarden: Buz pateni yapılan yer.

Djurgarden: Stockholm’ün göbeğinde bir ada. Harika yeşillik ve güzel tarihi evlerden oluşuyor. Lunapark ve hayvanat bahçesi var. Şehir merkezinden sahili takip ederek yürüyerek gidebilirsiniz veya bir tekne ile de ulaşabilirsiniz. Gidişte tekne, dönüşte yürüyüş güzel olabilir.

Opera Binası: Güzel bir opera yakalarsanız gidin.

Ne tadalım?

7- Östermalm’s Saluhall

İsveç’te ulusal bir yiyecek olan ‘’Kanelbulle’’ her restoran ve cafede var. Hafif şeker ve mayalı hamurdan yapılan, kakule, safran ve vanilya ile tatlandırılan bir çeşit kurabiye.

Stockholm’un en lüks ve gözde restoranlarının yer aldığı Östermalm bölgesine gidin. Orada ‘’Östermalm’s Saluhall’’ adlı kocaman ve kapalı bir yeme içme marketi var. 1880’lerden kalma meşhur bir yer. Burada istediğiniz tezgahı / restoranı seçip yemek yiyebilirsiniz.

Balık Çorbaları da çok farklı ve güzel. ‘’Gerdas Fish & Sea Food’’ bilinen en iyi restoranlardan bir tanesi. Saluhall’in içinde yer alıyor.

Stockholm’de Feribota Binmek:

Stockholm feribot hattı şehrin üzerine kurulu olduğu adaları birbirine bağlıyor. Bu feribotlar ile hem şehir içi ulaşım ihtiyacınızı karşılıyor hem de keyifli bir Stockholm turu yaşıyorsunuz. Özellikle merkezi adaları birbirine bağlayan birkaç hat ile Stockholm şehir turu yapabilirsiniz.

İsveç’in geleneksel tatlısı Kanel Bulle…

Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz ise sadece şubat ayında yapılan geleneksel İsveç tatlısı: ”Semla”.

Mekanlar:

Kafeler:

İsveç kafeleri çok popüler. Mutlaka kanelbulle (cinnamon roll) veya kardemummabulle (kakuleli roll) yenmeli.

Stockholm’ün en geleneksel ve vazgeçilmez kafesi olan ‘’Vetekatten’’de bir tatlı yiyip kahve için. Semla (sadece şubat ayında çıkan geleneksel bir İsveç tatlısı) ve kanelbulle (cinnamon roll) deneyin.

‘’Lillebror Bakery’’ şehrin en iyi Semla’sını yapıyormuş.

Buarada Semla denilen tatlı İsveç’te sadece şubat ayında yapılıyor. Biz de şubatta burada olduğumuzdan yeme fırsatına nail olduk.

Gamla Stan’de ‘’Bröd & Salt’’: Ekmek ve bulle’leriyle ünlü bir fırın

Södermalm’de ‘’Omayma’’: Salata ve sandviçleri sağlıklı ve lezzetli

Medborgarplatsen’de (Söder) ‘’Johan & Nyström’’: Stockholm’ün yerel ve popüler üçüncü dalga kahvecileri.

Yukarıda fotoğraflarını gördüğünüz yer şehirde çok sevdiğim bir restoran: Barra Erkelt

Yemek:

‘’Bara Erkelt’’: Södermalm’de harika bir atmosfere sahip olan bar ve restoran. Midyesi harikaydı.

Södermalm’de ‘’Barbro’’: Japon – İskandinav restoranı.

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz yer Aifur Krog & Bar. Yemek Bambı. Ceylan eti. Benim pek hoşuma gitmese de burada çok seviliyor.

‘’Aifur Krog & Bar’’: Västerlånggatan Caddesi’nde yer alan bir Viking restoranı. İçeriye girdiğinizde sizi bütün restorana anons ediyorlar. Herkes sizi alkışlıyor. Tam Viking usulü bir ortam, yemekler, çatal bıçaklar ve kıyafetlerle dolu enteresan bir yer. İlginç bir deneyim. Mutlaka gidin derim.

‘’Boqueria’’: İsveçliler’in iş çıkışı gittiği çok güzel bir ortam. İspanyol tapasları var. Fiyatlar aşırı pahalı değil. Mood Gallerian adlı alışveriş merkezinin içinde yer alıyor.

‘’AG Resturang’’: Meşhur bir etçi.

Gamla Stan’da ‘’Barrels Burger’’: Ev yapımı biraları ve nefis burgerleri var. Popüler bir yer.

‘’Flippin Burgers’’: Çok iyi bir burgerci

‘’Griffins Steakhouse’’: Cumartesi brunchları da çok popüler olan iyi bir etçi.

‘’Günters Korv’’: Bu bir sosis standı ama İsveç’in en popüleri.

‘’Gyldene Freden’’: Gamla Stan’da geleneksel İsveç yemekleri yapan bir yer. Mesela öğlen güzel bir İsveç köftesi yiyebilirsiniz. Nobel komitesi geleneksel olarak haftada bir burada çorba içermiş.

Södermalm’de ‘’Meatballs’’: Burası da İsveç köftesini butik bir şekilde sunan geleneksel bir İsveç restoranı.

Östermalmstorg’deki ‘’Grodan’’: İsveç restoranı. Moulet Frites çok lezzetli.

‘’Mathias Dahlgren’’: İsveçli Michelin yıldızlı bir şefin restoranı.

Barlar:

‘’Tjoget Linje 10 Coctail Bar’’ Kokteylleriyle ünlü küçük ama çok popüler bir bar.

‘’Cafe Opera’’: Çok ünlü bir gece kulübü.

‘’Riche’’: İsveç sosyetesinin takıldığı bir mekan.

Slussen’deki ‘’Gondolen’’: Bar ve restoran. Güneş batarken bir şeyler içmeye gidin ve Stockholm manzarasının tadını çıkartın.

‘’Grand Escalier’’: Üstü camla kapatılmış geniş bir bar.

İşte Stokholm videosu:

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir