Mekanlar

Galata Kiva – Geleneksel Anadolu Lezzetlerimizin Çağdaş Sunumu

resim-095140VZ

Galata Meydan’ında Kule’nin hemen önünde, tarihi bir yapının içinde, herzaman tıklım tıklım dolu olan ve bu sene 6. Yılını dolduran Kiva’nın esin kaynağı Anadolu’nun binlerce yıllık yeme içme geleneği…

resim-095215HP

Lezzetler, Anadolu Mutfakları konusunda sayılı uzmanlardan Adnan Şahin`e, mutfak ise eşi Deniz Şahin’in maharetli ellerine emanet. Adnan Şahin aynı zamanda Anadolu Halk Mutfakları Derneği’nin başkanı. Zengin Türk mutfağını yaşamaya ve yaşatmaya kendisini adamış bir isim. Adnan Bey’in düzenlediği özel tadım yemeğinde bu akşama özel lezzetlerden size bahsetmek istiyorum.

resim-095235WM

Öncelikle belirtmek isterim; bu restoranda mönü her mevsim hatta hergün değişiyor. Anadolu mutfağımıza ait 680 çeşit çeşit yemek sunuluyor. Mutfağı, bu topraklarda hayat bulmuş yerel kültürlerden bugüne süzülüp gelen, az bilinen bir konsept mutfağı. Aynı coğrafyadaki farklı kültürlerin farklı pişirme teknikleri, baharatı ve malzemeyi kullanma teknikleri de eklenince, ortaya tadına doyulmaz bir zenginlik ve lezzet çıkıyor.

resim-095254GN

Turistik bir lokasyonda İstanbul’u ve Türkiye’yi solumaya gelen turistlere, ayrıca her türden, her bölgeden buraya gelen insanımıza milliyetimizi, kimliğimizi, özümüzü anlatmanın bundan daha parlak bir yolu olabilir miydi? Lokasyona, restoranın ambiyansına, içerdeki hem geleneksel hem  kozmopolit atmosfere ve eğer dışardaki masalarda oturursanız Galata Kulesi’nin seyrine bayılacaksınız.

resim-095346OI

Gelelim bu özel tadım gecesinde önümüze sunulan Muhteşem Yüzyıl’dan çıkma sofraya… Kendimizi bu görsel şölenle beraber Osmanlı Saray’ında hünkarın sofrasına davet edilmiş gibi hissettik.

resim-095415YR

Başlangıçta sunulan ‘’Yeşil Şifa Şerbeti’’ içeriğinde; dereotu, taze nane, roka, maydanoz, kivi, portakal, fesleğen ve limon bulunan Kiva Han’a ait özel bir içecek. Çok beğenince hemen başka neler olduğunu öğrenmenin peşine düştüm elbette. Mevsimine göre değişen zengin bir şerbet listeleri var. Demirbaşlar ise ‘’Kuşburnu Şerbeti’’, ‘’Elma Çalkaması’’ adını verdikleri elma pekmezinin kıvamında sulandırılmış hali ve ‘’Demirhindi Şerbeti’’. Demirhindi meyvesi Hindistan’da yetişen, 600 yıldır da Osmanlı toprağında keşfedilmiş olan, zamanında padişahlarrın kendilerine özel olarak yaptırdıkları bir saraylı içeceği. Bu şerbetlerden denemeniz şart!

resim-095440NB

resim-095455DU

resim-095511HF

resim-095534KQ

 

Zengin soframızda, ilk önce Konya obruk peyniri eşliğinde sunulan ‘’Çiğ Rezene’’, fırınlanmış nefis ‘’Oğlak Söğüş’’, zeytinyağlı barbunya, zeytinyağlı kereviz, zeytinyağlı pırasa, dereotlu taze bakla, ‘’Yumurta Borani’’ başlangıçlarıyla gözümüzü gönlümüzü doyurduk. ‘’Yumurta Borani’’ yumurta sarısı yoğurtla çırpıldıktan sonra beyazının da içine eklenmesiyle yapılmış Tokat yöremize ait mükemmel bir lezzet. Hele bir ‘’Rahip Köftesi’’ vardı ki, masadaki en favori lezzetlerin başını çekti. Zemini ıspanaklı olduğunda Antakya yöresine ait bir yemeğe dönüşüveren Rahip Köftesi, ıspanaksızken de Adana yöresine ait ‘’Fellah Köftesi’’ oluyor. Fellah Köftesi Kiva’da herzaman bulabileceğiniz bir meze. Mutlaka tadına bakılmalı.

resim-095554SV

 

Kiva’nın kendi yaptığı ve kavanozlarla da sattığı çeşit çeşit organik reçellerle ikram edilen ‘’Kurutulmuş Kaymak’’ bu geceye ait özel lezzetlerin başında geliyor. Ilık sütte iki saat boyunca bekletilip kurutulan ve oklavayla yay şeklinde çekilip alınan değişik bir lezzetti. Reçellerle çok hoş bir uyuma sahip oldu.

resim-095610FO

Arasıcaklara geçmeden önce midemizi dinlendiren hoş ve enteresan bir lezzet olarak içinde az miktarda vodka bulunan sumak suyu ikram edildi.

resim-095630SA

‘’Pastırmalı ve Ispanaklı Oruk’’ Kıyma ve pastırmayla yapılan oruğun arasında ıspanakla sunulan bügüne kadar ilk defa tanıştığım hoş bir lezzetti.

resim-095649PH

‘’Tereyağlı Kuzu Ciğer’’ masaya indiği gibi herkes tarafından 15 saniye içinde kelimenin tam manasıyla imha edildi. Bu kadar güzel bir ciğer hakikaten az bulunur.

resim-095704HS

Masaya gelen sıcaklar arasında kuzu ciğer kadar çok beğenilen, masadaki gurmelerden çok övgü alan ‘Etli Lahana Sarma’’ Kiva Han’da illaki yenilmesi gerekenlerin başında geliyor.

resim-095722EG

Adnan Bey’in sosisin atası diye tanımladığı ‘’Sosiço’’ buraya ait özel yemeklerden bir tanesi. Bağırsağın içinde kıyma, çeşitli baharatlar ve sarımsaktan oluşuyor.

resim-095737CV

Tam 9 saat pişen, tadı enfes, ilik gibi, süper bir ‘’Kuzu Tandır’’ ve yanında 3 farklı bulgurun kavrulmasıyla yapılan herkesten alkış alan ‘’Firik Pilavı’’ gerçekten şahaneydi. Bu kadar güzel bir pilav yememişsinizdir. Kiva’nın çeşit çeşit pilavlarından birini muhakkak denemelisiniz. Bu yemek sadece cuma günleri çıkıyor. Fakat pilav üstünde sunulan Tokat yöremize ait ‘’Pehli’’ adı verilen tereyağlı kuzu etini Kiva’da neredeyse hergün bulabiliyorsunuz. 24 TL.

resim-095753FM

Leblebi tozu ve boza ile yorumlanmış gül kurusu ve kayısı mükemmel bir tatlı, hem hafif hem de lezzetli. İçeriğinde ilave şeker olmadan bu kadar doyum veren bir tatlıyı yapmış olmaları çok hoş.

Tüm yemekler çok beğenildi. Kiva Han Anadolu yemekleri konusunda kendisini ispatlamış bir restoran.

Şimdi yeni bir proje geliştiriyorlarmış. Hafta 7 gün, ülkemiz 7 bölge, hergüne bir bölgenin yemekleri… Çok parlak bir fikir!

Başta da söylediğim gibi tüm yemekler hatta şerbetler ve mezeler bile mevsimine göre, günü gününe değişiyor Kiva’da. 680 çeşit yemeğin yapıldığı bu zengin Anadolu mutfağına misafir olduğunuzda genelde bulabileceğiniz yemeklerden bazı öneriler;

Çorbalar 6 TL:

Isırgan Otu Çorbası; ısırgan otu, yama buğday, tahun otu ile yapılıyor. (Kastamonu)

Maş Çorbası; maş, dövme, nohut ve limon ile yapılıyor. (Gaziantep)

Dul Avrat Çorbası; yarma buğday, mercimek, nohut, domates, soğan ve nane ile yapılıyor. (Adana)

Kara Lahana Çorbası; kara lahana, barbunya, mısır ile yapılıyor. (Karadeniz)

Etli tencere yemekleri:

Kara Lahana Sarması (Karadeniz) 14 TL, Tıkliye (Gaziantep) 25 TL, Şevket-i Bostan (İzmir) 14 TL, Kestane Aşı (Kastamonu) 24 TL, Analı Kızlı (Malatya) 16 TL, Ayva Galyesi (Bursa)

Tepsi yemeklerinden:

Sini Oruğu (Hatay) 14 TL, Soğan Kebabı (Şanlıurfa) 16 TL, Kereviz Dolması (İzmir) 16 TL, Huruştu (Bursa), Ayvalı Kuzu Kol (Gaziantep) 24TL.

Etli sebze yemeklerinden:

Erikli Yavan Sarma (Tokat), Bakla Sarması (Amasya), Pırtike (Siirt), Hardal Otu kavurması, Bademli Pazı Kavurması, Ebegümeci Kavurma

Pilavlar 7 TL:

Pehli (Nohutlu pirinç pilavı), Mercimekli Bulgur Pilavi, Siyez Bulgur Pilavı (Kastamonu).

Zeytinyağlılar 12TL:

Kereviz, Yer Elması, Rezene, Babunya, Pırasa

FOTO 21

Tatlılar 7.5 TL:

Un Helvası (Anonim), Kaymaçina (Balkan), Turunç Tatlısı (Hatay), Ceviz Tatlısı (Hatay), Teleme (Adana)

Fiyatlar lezzet, çeşit, ambiyans ve ortama göre gayet makul. Kahvaltı, öğlen yemeği, bir kahve molası ve akşam yemekleriniz için ideal bir restoran.

Karşılama- *****

Servis- *****

Menü- *****

Dekor- *****

Ambiyans- *****

Fiyat- *****

Hijyen- *****

Sporcu dostluğu- ****

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir